Tablourile cu cap de fantoma vor speria pe oricine le vede atarnate la tine pe perete. Pot fi construite foarte simplu din tifon si amidon de porumb si poti face fie un singur cap, fie o serie. Noaptea, daca pui o lumina sa bata de jos pe ele, or sa para si mai infricosatoare! Boo-ho-ho!

Tablou

Tablourile cu fantome – cum le construim

Materiale necesare:

 • 3 rame foto
 • Carton pentru spatele tabloului
 • Vopsea acrilica alba
 • Tifon, cam 10 metri
 • Foarfeca
 • Cap de barbat facut din material spumos
 • Cap de femeie facut din material spumos
 • Cap mic de papusa
 • Ferastrau de mana sau cutit de bucatarie zimtat
 • Suprafata protectoare, cum ar fi un ziar sau plastic
 • Hartie cerata
 • Banda adeziva transparenta
 • Vaselina
 • Spray cu amidon de porumb
 • Pistol cu capse sau pistol de lipit
 • Agatatoare

Materiale necesare

Pont:
• Gaseste rame ieftine la magazinele de antichitati. Orice dimensiune este buna, atata timp cat poti baga capul de spuma prin rama si sa ramana 8 cm pe fiecare latura extra. Ramele din poza sunt 20 cm x 25 cm, 40 cm x 40 cm, 28 cm x 50 cm.
• Daca nu gasesti carton alb, vopseste o bucata de carton cu vopsea acrilica alba pentru a obtine acelasi efect.
• Daca nu ai un pistol cu capse, foloseste un pistol de lipit.

Taie cartonul pe dimensiunea ramelor
Taie cartonul pe dimensiunea ramelor ca se potriveasca perfect in spatele lor, sau foloseste cartonul care vine odata cu ramele. Vopseste cartonul in alb folosind vopseaua acrilica.

pasul1-taie-cartonul

Taie 10 straturi de tifon pentru fiecare rama
Taie 10 straturi de tifon lasand 12 cm in plus ( cam 6 cm pe fiecare latura) pentru fiecare marime de rama. Cam 10 metri de tifon ar trebui sa ajunga. Cel mai bun tifon de folosit este unu un pic mai gros care se gaseste in magazinele de produse pentru croitorie.

pasul2-tifon

Taie partea din spate a capetelor din spuma
Folosind un ferastrau sau cutitul de bucatarie, taie partea din spate a capetelor din spuma, de la ureche incolo. Ai grija sa faci taietura bine astfel incat jumatatea de cap rezultata sa poate sta dreapta cand e pusa pe orizontal.

pasul3-capete

Inveleste cartonul cu hartie cerata
Acopera in intregime partea alba a cartonului cu un singur strat de hartie cerata. Foloseste banda adeziva transparenta pentru a lipi hartia de spatele cartonului.

pasul4-invelirea

Intinde un strat de vaselina pe manechine
Vaselina va impiedica tifonul sa se lipeasca de manechine. Foloseste-ti degetele sa intinzi un strat subtire de vaselina pe cele trei capete, avand grija sa incluzi si gatul si laturile laterale.

pasul5-vaselina

Aranjeaza manechinele pe carton
Pune capetele in centrul cartonului invelit cu hartie cerata. Daca e frumos afara, e mai bine sa lucrezi in aer liber. Daca nu, protejeaza masa de lucru din interior cu ziar sau plastic.

pasul6-manechine

Monteaza si pulverizeaza tifonul
Incepe prin a pune doua straturi de tifon deasupra capetelor si a pulveriza amidon peste ele. Satureaza tifonul. Pulverizeaza amidon si pe laturile tifonului, pana unde tifonul atinge cartonul. Cu degetele, intinde tifonul peste trasaturile fetei. Incepe de la nas si continua cu celelalte trasaturi, netezind tifonul si luand forma trasaturilor fetei.

pasul7-tifon

Continua sa adaugi cate doua straturi de tifon
Mai adauga doua straturi de tifon si pulverizeaza amidon si peste acestea. Repeta procesul pana cand folosesti toate cele 10 straturi de tifon si nu uita ca de fiecare data sa le netezesti ca sa ia forma fetei. Satureaza intreg materialul, inclusiv zona din jurul capului. Dupa ce ai terminat, increteste tifonul de la baza dandu-I un aspect valurit.

pasul8-straturi

Pune-l deoparte sa se usuce
Timpul de uscare depinde de temperature si de umiditate. Intr-o zi calda si insorita, se va usca in aproximativ patru ore daca o lasi la soare. Daca o lasi inauntru la uscat, poate dura si 36 de ore.

pasul9-uscarea

Indeparteaza manechinele
Dupa ce s-a uscat complet, ridica cu grija tifonul. Incepe prin a ridica marginile si atunci restul este mai simplu de scos. Pune deoparte tifonul si desprinde hartia cerata de carton.

pasul10-forme

Decuparea tifonului
Pune capetele fantomatice in centrul cartonului si decupeaza tifonul in exces. Tifonul ar trebui sa ramana exact cat cartonul.

pasul11-decuparea

Montarea ramelor
Lasa capetele fantomatice pe carton si pune peste ele ramele. Verifica ca marginea tifonului este ascunsa de rame. Cu grija si tinand rama strans ca sa nu alunece, foloseste un pistol cu capse ca sa fixezi rama de cartonul suport. Daca nu ai pistol cu capse, foloseste un pistol de lipit.

pasul12-rame

Pont
Daca ramele nu au agatatoare, pune-le tu inainte de a le monta pe capetele fantomatice. Astfel de agatatoare se gasesc usor. Urmeaza instructiunile de pe pachetul de agatatoare ca sa inveti cum se monteaza.

Depozitare
Atunci cand nu agati tablourile de perete, pune-le cu fata in sus intr-o cutie de plastic sau carton. Ai grija ca acea cutie sa fie suficient de inalta astfel incat capacul sa nu atinga tabloul.

pasul13-depozitarea

 

Spor la Mesterit si sperieturi usoare!

Share: