Aduceti un pic de influenta maritima stilului dvs. cu aceste bratari luminoase, indraznete. Inspirat de un alt tutorialul despre cum sa faci o bratara din noduri marinaresti, am decis sa re-imaginez acest clasic nod nautic si sa ii adaug putin de „eu”. Proiectul in sine este foarte abordabil, astfel incat, chiar daca nu sunteti un expert in tricotat si nu ati mai avut de-a face cu nodurile marinaresti, te voi ghida si te voi invata pas cu pas ce este de facut, este foarte simpl, vei vedea.

 Bratari nautice

Cum facem o bratara nautica

Materiale necesare:

 • Bumbac, paracord sau fir maritim
 • Franghie de masurat
 • Banda de mascare colorata deschis
 • Lipici E-600 sau pistol de lipit la cald
 • Incuietoare de bratara mare
 • Ata de brodat
 • Ac mare
 • Stilou (nu este in foto)

Materiale necesare

Materiale optionale:

 • Pensula si vopsea acrilica
 • Lant cu diamante false
 • Capse care se lipesc cu firul de calcat
 • Inele de prindere mari (nu sunt in foto)

Pasul 1: Masurati si taiati

In primul rand, faceti o franghie de masurat. Acest lucru va va ajuta sa creati o bratara care se potriveste perfect. Infasurati franghia de masurare in jurul partii osoase a incheieturii mainii, asigurandu-va ca se potriveste confortabil, dar nu strans. Pentru o potrivire stransa, rotunjiti masurarea la cea mai apropiat centrimetru. Pentru o potrivire mai larga, adaugati unul sau doi centimetrii suplimentari la masurarea dumneavoastra. Taiati firul de la aceasta dimensiune.

pasul1-masurarea

Apoi, amplasati incuietoarea dvs. langa bucata de fir taiat, si taiati o lungime a incuietorii. Aceasta va fi franghia de masurare; puneti-o deoparte.

pasul1-taierea

Pasul 2: Creati nodul dvs.

Apoi, se taie 2 bucati de fir care masoara cel putin 55 centimetrii. Indoiti o bucata de fir de la jumatate, si lipiti capetele impreuna, folosind banda de mascare. Repetati cu cealalta bucata de fir.
Pentru a crea un nod carrick, ia una din bucatile tale lungi, lipite de fir si faceti o bucla cu capatul lipit cu banda de mascare pe partea inferioara, indreptat in sus. Vom numi capatul lipit din aceasta bucla „a” si celalalt capat al buclei „b.”

pasul2-nod-nautic
Luati cea de-a doua piesa de fir indoit, lipit si puneti-l pe partea de sus a buclei pe care ati creat-o. Capatul cu banda in sus va fi capatul „A”. Capatul curbat cu banda care este orientata in jos va fi capatul „B.”
Indoiti „A” pe sub „a” si peste „b” din bucla anterior creata.

pasul2-nodul
Apoi, infasurati capatul „A” pe sub bucla creata cealalta bucata a dvs. de fir, peste capatul „B”, si inapoi in bucla (fotografia de mai sus).
Trageti toate cele patru capete ale nodului dvs. pentru a-l strange. In cazul in care pare subred, folositi degetele pentru a uniformiza firul si aplatiza nodul dvs.

Final nod nautic

Pasul 3: Potrivirea

Pentru a termina bratara, aveti nevoie sa aduceti capetele firului impreuna. Veti dori cablul ca capetele lipite sa fie mai scurte si capetele indoite sa fie mai lungi. Taiati ambele capete lipite („a” si „A”) la aproximativ 2 pana la 3 centimetrii lungime de la nod dvs.

Asezati franghia de masurare pe care ati facut-o la Pasul 1, alaturi de bratara ca un ghid, astfel incat nodul se aliniaza cu mijlocul firului.

pasul3

Ia unul din capetele cu bucla si indoiti inapoi peste el insusi, astfel incat sa se alinieze cu capatul franghiei dumneavoastra de masurare. Ia capatul lipit de bratara si puneti-l pe partea indoita. Marcati o linie unde firele se intalnesc.

Desfaceti firul lung, marcat si se aplicati un strat subtire de banda peste marcaj. Taiati la linia si repetati la celalalt capat.

pasul3-potrivirea-capetelor

Pentru a adauga piesele de prindere, alegeti partea pe care doriti sa fie incuietoarea. Introduceti catarama pe capatul mai lung de fir. Indoiti aceasta piesa inapoi pentru intalni piesa scurta de fir.

Tamponati cu lipici unde se intalnesc capetele, tinandu-le fixate pana cand se face legatura. Acoperiti cu banda de mascare. Repetati acest pas pe cealalta parte, fara incuietoare pentru a face o bucla de fir de care catarama se va prinde pentru a inchide bratara. Daca doriti o potrivire mai mare, puteti adauga un inel de prindere la partea asta inainte de a lipi firul.

pasul3-capetele-de-prindere

Pentru a termina bratara, acoperiti banda de mascare cu ata infasurata de broderie. Veti dori sa fixati ata cu un nod patrat, tineti capatul coada langa banda de mascare si infasurati bine pana cand banda este acoperita.

Legati pe ata cu un nod, apoi utilizati un ac pentru a ascunde coada in partea infasurata. Taie. Repetati acesti pasi pe cealalta parte a bratarii dumneavoastra.

pasul3-aproape-gata

Daca doriti sa luati lucrurile un pas mai departe, puteti adauga ornamente cum ar fi capse, vopsea, sau lant cu diamante false. Fiti creativ!
Si iata-o. Bratara dvs. este gata pentru o excursie pe plaja!

final-bratara-nautica

bratara-nautica-plaja

 

Spor la Mesterit!

Share: